Kira Sözleşmesi Bittiğinde Kiracıyı Çıkarmak Mümkün mü?

Kira Sözleşmesi Bittiğinde Kiracıyı Çıkarmak Mümkün mü?
30 Eylül

Kira Sözleşmesi Bittiğinde Kiracıyı Çıkarmak Mümkün mü?

Kira sözleşmesi bittiğinde kiracıyı çıkarmak mümkün mü sorusu kiracılar tarafından merak edilen konular arasındadır. Günlük yaşantıda kişiler arasında en çok rastlanan hukuki uyuşmazlıklardan biri olan kiracı-mal sahibi arasındaki anlaşmazlıklar, alanında deneyimli avukatlar tarafından kısa sürede sonuçlandırılabilir. Kiracı-mal sahibi ilişkilerinde taşınmaz malların kullanım karşılığında belirlenen miktarı ödemesi için kira sözleşmesi yapılır. Bu sözleşmeler, kiraya veren kişinin verdiği bir şeyi bedel karşılığı birinin kullanmasına müsaade ettiğini gösterir. Kira sözleşmesindeki yükümlülüklere bir tarafın uymaması durumunda hukuki uyuşmazlıklar meydana gelebilir.

Kira Sözleşmesi Nasıl Biter?

Kira sözleşmeleri kendiliğinden sona erebildiği gibi sözleşmede belirtilen süre bittiğinde de sona erebilir. Adi kira sözleşmelerinde kural olarak bir süre belirlenir. Bu sürenin sonunda sözleşme kendiliğinden bitmiş sayılır. Kiraya veren kişinin kiracıya ihtar göndermesine gerek kalmadan, kiracının süre sonunda kiralanan yeri boşaltması gerekir. Zamanında yeri boşaltmaması durumunda tahliye davası nasıl açılır sorusunun cevabı evet olur. Bu davanın açılabilmesi için kira süresinin bitiminin üzerinden 1 ay geçmemiş olmaması gerekiyor.
6 ay ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde konut ve çatılı iş yerleri için, kiracı sürenin bitiminden sonraki 15 güne kadar bilgilendirilmesi gerekiyor. Bildirim yapılmaması durumunda kira sözleşmesi bittiğinde kiracı çıkarılır mı sorusunun cevabı hayır olacaktır çünkü sözleşme kendiliğinden 1 yıl uzatılıyor. Kiraya veren kişi sürenin bitmiş olmasını öne sürerek sözleşmeyi feshetme hakkına sahip değil.

Mal Sahibi Kira Sözleşmesini Feshedebilir mi?

Mal sahibinin kira sözleşmesinin feshi için bazı durumların meydana gelmiş olması gerekir. Bu durumlardan bazıları;
• Kiracının sözleşmede belirtilen yükümlülükleri yerine getirmemesi
• Kiracının iflas etmesi
• Kiracının ölümü
• Kira ilişkisinin her iki taraf için de çekilemez hale gelmesi
• Kira borcunu ödemeyen kiracının sözleşmeyi feshetmesi
• Kiracının borcunu ödememesi nedeniyle tahliye davası açılması
• Kiracının kiralanan şeyi başkasına kiraya vermesi şeklinde sayılabilir.
Kira sözleşmeleri belirsiz süreli olarak da yapılabilir. Bu sözleşmelerde, kiralama süresi belirtilmez ve ev sahibi veya kiracı tarafından aksi belirtilmediği sürece 1 yıl sonunda kira sözleşmesi kendiliğinden yenilenir. Aynı zamanda mal sahibi kiracıyı istediği zaman tahliye edebilir. Ancak kiraya verilen yer için düzenlenen kira sözleşmesinin üzerinden 10 yıl geçmesi durumunda fesih bildirimi yapmak gerekir. Bu süreçte avukat Deniz Kekik’ten yardım alabilir, sürecin lehinize işlemesini sağlayabilirsiniz.