İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku

İş ve sosyal güvenlik hukuku işçilerin ve işverenlerin sahip olduğu hakları ifade eden hukuk türüdür. İşçiler ve işverenler bu hakları nasıl kullanabileceğini bu hukuk dalından yararlanarak öğrenebilirler.

Günümüzde hemen hemen çoğu işçinin haberdar olduğu bu hukuk dalı sayesinde herkes haklarının ne olduğu bilmektedir. Özellikle olası bir sorunda hemen başvurulacak iş ve sosyal güvenlik hukukunda haklar ve çözümler mevcut olarak karşımıza çıkmaktadır.

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Nedir?

Çalışanlara ait olan izinler, malulen emekli olma durumu, sigorta primleri ile ilgili detaylar ve çalışma koşullarını detaylı olarak ele alan bir hukuk dalıdır. Buna ek olarak işvereninde sahip olduğu birçok hakkı kapsayarak hem işçiye hem de işveren kişiye eşit haklar sağlar.

İş ve sosyal güvenlik hukuku önemli bir hukuk dalıdır. İşçiye ve işverene yasal olarak sahip oldukları hakları nasıl kullanabileceklerini ifade eden hukuktur.

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Genel İlkeleri Nelerdir?

Önemli bir hukuk dalı olan iş ve sosyal güvenlik hukukunun kendi içinde ilkelere sahiptir. Bu ilkeler sayesinde amaç ve önceliklerini ortaya koyarak vizyonunu açıklar.

Peki, bu ilkeler nelerdir inceleyelim.

  • İşçinin korunması: Bu ilke sayesinde işçiden daha güçlü olan işverene karşı yalnız olmadığı ortaya koyulur. İşçi işverene bağımlı olduğu için çoğu durumda korunmaya ihtiyaç duyar. İşte bu durumlarda bu ilke sayesinde işçi korunmuş olur.
  • İşçi yararına yorum: Önemli ilkelerden biri olup, iş hukuku içinde bir düzenlemede bir boşluk ya da bir eksiklik varsa işçi yararına yorum yapılır. Bu sayede işçi mağdur olmaktan kurtarılmış olur. İş ve sosyal güvenlik hukuku işçi için bu yorumu amaç olarak görür ve her zaman uygular.
  • İşçinin kişiliğinin tanınması: İşçiyi sadece maddi açıdan korumanın yetersiz olduğu işçinin mutlaka kişilik olarak da tanınması ve karşılıklı güvenin oluşmasını sağlayan ilkedir. Özellikle uzun çalışma koşullarına sahip olan işlerde bu ilkenin önemi artmaktadır. Sadakatin çok önemli olduğunu savunan bu ilke işçiler için çok önemlidir.

Yukarıda yer alan ilkeleri İzmir iş avukatı ve sosyal güvenlik hukuku avukatı olarak görev alan herkes bilerek işçi haklarını gözetir ve kullandırır. Süreç içinde ortaya çıkan durumlara karşı önlemler alarak herhangi bir riske karşı işçiyi korur. Sürecin olumlu sonuçlanması için çözümler üreterek işçinin lehine kararlar alınmasını sağlar.

İş ve Sosyal Genel Hukuku’nun İş Veren ve Çalışan Açısından Önemi Nedir?

İş ve sosyal güvenlik hukuku sayesinde işveren ve çalışan eşit haklara sahip olarak hukuksal açıdan haklarını ararlar. Özellikle bir anlaşmazlık ya da olumsuz bir durumda çözüm olarak bu hukuk büyük rol oynamaktadır.

İşveren açısından işçilere karşı hangi hakları olduğunu ve nasıl kullanabileceğini bu hukuk sayesinde kolayca öğrenir. Maddi ve manevi olarak kendini güvence altına alan işveren hem işinde hem de çalışanı üzerinde haklı olarak söz hakkına sahip olur.

İşçi açısından iş ve sosyal güvenlik hukukunun önemi çok önemlidir. Çünkü tüm hakları bu hukuk içerisinde düzenlenmiştir. Özellikle bir haksızlık karşısında nasıl davranması gerektiği maddi ve manevi olarak kendini nasıl koruyacağı gösterilmiştir.

Hem işveren hem de çalışan iş ve güvenlik hukukunun sayesinde iş ortamında ve iş sonrasında nasıl davranması gerektiğini kanunlar sayesinde öğrenerek işi sürdürür. Çoğu durumda bu bilgiler işçiyi korurken, işvereni de haksız davalar karşısında korur. Devletle arasındaki ilişkiyi düzenleyerek sağlıklı bir şekilde işini sürdürmesini sağlar.

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Konusunda Neden Avukatlık Hizmeti Almak Gerekir?

İş ve sosyal güvenlik hukuku hakları açık olarak beyan etse de nasıl kullanılacağı nereye başvurulacağı avukat yoluyla tam olarak yapılır. Çoğu durumda yanlış başvurular nedeniyle birçok olay değerlendirilmeden rafa kaldırılır. Bu gibi durumların oluşmaması için avukatların kullanılması gerekir.

İzmir İş Avukatı tutmak zorunlu olmasa da İzmir iş davası açacak kişinin iş davası hakkındaki tüm süreci sağlıklı bir şekilde takip etmesi ve süreci kontrol etmesi zor olabilir. Bu nedenle İzmir iş davası için İzmir avukatlık hizmeti alarak hem süreç takibi hem de yapılacak için daha fazla bilgi edinebilir. Bu şartlara bağlı olarak izmir iş davası süreci kolaylaşır ve İzmir iş avukatının bilgi ve deneyimi sayesinde mağdur kişinin lehine sonuçlanabilir.

İş ve sosyal güvenlik hukuku açısından dava durumu teşkil eden olaylarda iş avukatları başvuruyu yapar. İşçiye sorunu ve sorunun neden kaynaklandığı hakkında detaylı sorular sorarak dilekçe oluşturur. Sonrasında gerekli makamlara ilgili dilekçeler verilerek işlemlere başlanır. Çoğunlukla sigorta ve maaşlarla ilgili hukuksal sorunlar ortaya çıkmaktadır.

İşveren ise kendilerine açılan davalara karşı haklı olarak savunma avukatlarından yararlanabilir. Özellikle haksız bir davada işverenlerin haklarını çok iyi bilen avukatlara başvurmak çoğu zaman davayı kazanmak adına yeterli olmaktadır.

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Hangi Konuları Kapsar?

İş ve sosyal güvenlik hukuku işveren ve işçi arasında karşılıklı olarak gözetilen hakları yasal olarak nasıl kullanabileceklerini ifade eden hukuktur. Ayrıca çalışanların sahip olduğu emeklilik ve izin işverenin ise kendine ait haklarını bilerek kullanmasını sağlar.

İşçinin tüm iş haklarını işten çıkma, işe girme, haksız ücret kesilmesi ve emeklilik sürecinde ortaya çıkan tüm konuları kapsar. İşçi herhangi bir İzmir iş avukatı 'na başvurarak kolayca davasını ilgili mahkeme ve birimlere taşıyabilir. İzmir İş ve Sosyal Güvenlik Avukatı kolayca bu hizmeti başvuran kişilere sunmaktadır.

Bir başka konuda bu hukuk dalının davada etkili olabilmesi için işveren ve çalışan arasında karşılıklı bir sözleşme yapılması gerekir. Aksi takdirde hiçbir hukuksal süreç başlatılamaz. Bu açıdan mutlaka iş sözleşmesi yapılması gerekir.

İzmir İş Avukatı konu olarak bireylerin iş yaşamlarında oluşan gelişmeleri, İşveren ile devlet arasındaki ilişkiyi ve bireylerin sosyal olarak refah düzeylerini gözeten bir kapsama sahiptir. Bunlara ek olarak çalışanların refahını etkileyecek her türlü riske karşı önlem almak ve sosyal olarak güvenliklerini sağlamayı amaçlar.

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anlaşmazlıklarında Dava Açma Süreci

İş hukukunda önemli detaylardan biride İzmir iş davası süreci olarak karşıma çıkmaktadır. Hem İzmir iş davası açma süreci hem de davanın açılacağı mahkeme önem arz etmektedir.

İş ve sosyal güvenlik hukuku davası iş mahkemesine açılır. İzmir İş davası açılırken mutlaka bir iş avukatı aracılığı ile İzmir iş davası açılırsa daha sağlıklı bir süreç devam edecektir. Dava açıldıktan sonra gerekli evrak ve dosyalar ilgili makama ulaştırılır.

Dava açarken avukat tutmak zorunda değildir. Eğer usullere uygun olarak dilekçe yazabiliyorsanız kendi davanızı kendiniz açabilirsiniz. Fakat sürecin en doğru şekilde sürdürülmesi ve sizi her açıdan bilgiye sahip bir avukatın savunması hem zaman hem de davayı kazanmanızı sağlayacaktır.

İzmir İş Avukatı hukuk içerisinde yer alan hakları kullanmak isteyen birey dava açmak isteyebilir. İzmir İş Davası açmak için bulunduğu yerde iş mahkemesi yoksa Asliye Hukuk Mahkemeleri dava açılacak birim olarak görevlendirilmiştir.

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku