Miras hukuku nedir?
Kişiler öldükten sonra mal varlıklarına ne yapmak istediklerine ölüme bağlı tasarrufları ve hayatına son verdikleri durumunda, gaipliğe karar verilmesinden hemen sonra veya ölüm karinesinin varlığı halinde mirasa konu olan mal varlığının yasal mirasçılar ve diğer mirasçılar arasında mirasın nasıl paylaşılacağına, varsa olan borçların nasıl ödeneceğine ve hangi şekilde ödeneceğine karar verilen bir özel hukuk dalıdır. Kısaca söylemek gerekirse kişinin ölümü ve gaiplik durumunda ölen kişinin mal varlığının paylaşılmasını düzenleyen hukuk dalıdır.
İzmir Miras Avukatı ile Miras hukuku alanındaki yaşanılan sorunların bir çözüme ulaşılabilmesi için görev yapan avukatlar vardır. İzmir miras davası yasal düzenlemeler çerçevesinde belirlenmiş olan branşlaşma bulunmamaktadır. Bu nedenle bu alandaki uzmanlara İzmir miras avukatı olarak da halk arasında denir.
Saklı pay nedir?
Miras bırakan kişinin miras hakkında istismar eden, bazı tasarruflarına karşı korunan, yasal mirasın payının belirli oranlarıdır. Miras bırakan kişi bu oranlar üzerinden tasarruf edemez. Miras hakkı da hiçbir şekilde ortadan kaldırılamaz. Ancak kanun alt soy, anne baba ve hayat arkadaşının miras payının bir miktarını korur. Bu mirastan hak kazanan kişiler şunlardır:
Saklı pay sahibi miras bırakılan mirasta hak sahibi olan kimlerdir?
2007 yılından itibaren kardeşlerin saklı payı kaldırılmıştır.
Mirastan pay alacak kişiler zümre sistemi adı verilen bir yöntem ile belirlenmektedir. 3.zümreye kadar olan kişiler mirasçı olarak sayılır. Miras bırakanın mal varlığından pay alma hakkına erişir.
İzmir Miras Avukatı ile miras paylaşımı birinci zümre olarak seçilen bireyler, miras bırakan kişinin alt soyunu oluşturur. Miras bırakan kişinin eş çocuk ve torunları birinci zümreye dahil edilir. İkinci zümre olarak belirlenen kişiler ise anne ve babasıdır. Kardeşleri ve yeğenleri de bu gruba dahil edilir. Bu zümrede olan kişilerin mirastan faydalanabilmesi için birinci zümredeki insanların hayatlarını kaybetmeleri gerekir. Mirasçı olabilmek için şartlar vardır:
İzmir Miras hukuku kardeşler arasında miras paylaşımının en uygun ve en barışçıl yolu mirası paylaşan kişilerin anlaşarak miras paylaşım sözleşmesi yapmalarıdır.
Mirasçıların mirası paylaşamamaları durumunda ise taraflar arasında uyuşmazlık olur. Bu durumda miras olan mallar elbirliği halinde bir kül olarak mirasçılara geçer. Miras paylara ayrılamadığı ve ya taksim edilemediği hallerde mallar üzerinde tasarrufta bulunmak için tüm mirasçıların ortak hareket etmesi gerekir.
Miras hukuku miras bırakılacak kişilerin verilecek oranlar tablo şu şekildedir:
Birinci zümre | Ymp’nın 3/4’ü | |
Anne baba | Ymp’nın 1/2’si | |
Kardeşler | Ymp’nın 1/4’ü | |
Eş birinci zümre | Terekenin 1/4’ü | |
Eş ikinci zümre | Terekenin 1/4’ü | |
Eş üçüncü zümre | Terekenin yarısı | |
Eş tek | Terekenin yarısı |
Miras hukuku davası nasıl açılır?
Açılmadan önce mahkemeye başvurmadan önce bir takım yapılması araştırılması gereken belgeler toplanır. Mirası bırakan vefat eden mal varlığı olan kişinin vasiyetinin olup olmadığı araştırılır. Eğer bir vasiyet varsa vasiyete uygun bir biçimde miras paylaşımı yapılır. Mirası bırakan bireyin herhangi bir vasiyeti bulunmuyorsa miras hukuki danışmanlık hizmetine danışılır ve dava süreci başlatılır. İzmir Miras Avukatı tarafından Miras Davasının açılmasının ardından davanın çok uzamamasını istenir. Taraflara tebligat gönderilir ve takibi yapılır. Mirasta hak sahibi kaç kişi varsa hepsine tebligat gönderilir. Eğer varisler kendi aralarında anlaşma sağlamaları halinde mahkemeye başvurmalarına gerek yoktur. Noter eşliğinde mal paylaşımı yapılabilmektedir.
Miras davasını kimler açabilir?
Mirasçı ve atanmış mirasçılar tarafından açılır. Yasal mirasçılar, kişinin nikâhlı eşi, altsoyları, annesi, babası, büyük anne ve büyük babasıdır. Zümre sistemine göre bu belirlenir. Atanmış mirasçılar ise kişinin hayattayken ölmeden önce bıraktığı resmi el yazısı veya sözlü olarak vasiyetnamesinde belirttiği kişidir.
Birinci derece yasal mirasçılar ölen kişinin çocukları, torunları ve torunun torunlarıdır. İkinci dereceden yasal mirasçılar ise miras bırakan kişinin annesi ve babasıdır. Üçüncü dereceden yasal mirasçılar büyük anne ve büyük babadır.
Miras hukuku davalarında sorumlu, görevli mahkeme yapılacak olan miras davasına göre değişiklik gösterir. Mirasçıların haklarının yenmesi sonuncunda açtıkları davalara Asliye mahkemelerinde bakılır fakat terekenin diğer bir adıyla miras bırakanın ölümünden sonra geride bıraktığı malların hepsinin açıklığa kavuşturulması amacıyla açılan davalar ise Sulh hukuk mahkemeleridir.
Miras hukuku alanında sıkça karşılaşılan bir durum da reddi mirastır.
Reddi miras nedir?
Miras bırakan kişinin mal varlığını bıraktığı kişiler tarafından miras reddedilir. Çeşitli nedenlerden dolayı miras reddedilir. Mirasın reddi, önceki zamanda etkili olarak hayatının sona ermesi anından itibaren geçerlilik sağlar. İzmir Miras, mirası kabul etmeyen miras bırakılan kişi, mirası bırakandan önce hayatını kaybetmiş gibi paylaşılır.
Reddi miras için gerekli görevli olan mecralara başvurmak gerekir. Yazılı veyahut sözlü bir biçimde mahkemelere beyanlarını sunmaları gerekir. Sulh hukuk mahkemelerinde herhangi bir reddi miras davası için sözlü ya yazılı bir beyan bulunmuyorsa miras reddedilemez. Reddi miras geçersiz sayılır.
Yasal mirasçı olduklarını öğrendikten sonra geçen 3 ay süre içinde reddetme haklarına sahiptirler. Aksi taktirde süre geçerse miras reddi geçersiz sayılır.
Miras hukuku mirasın kayıtsız ve şartsız reddetmesine ilişkin gerekli mahkemelere sözlü ya da yazılı olarak beyanda bulunduktan sonra tek taraflı olarak iptal yapılamaz. Ancak mirasçının hepsinin muvafakatiyle olur. Kişi reddin iptal davası da açabilir.
Acaba bana miras var mı? Mirasçılık belgem var mı? gibi soruları pek çoğumuz merak etmekteyiz. E-devlet uygulamasından rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Mirasçılık belgesi verilmesi UYAP üzerinden verilmeye başlanmıştır ve alınması gereklidir. Ölüm tarihi 1990 yılı ve sonrası olan kişiler için mirasçılık belgesi verilmesi zorunludur.
Miras sorgulama nasıl yapılır?