Ticaret hukuku isminden anlaşılacağı üzere ticari faaliyetleri düzenleyen ve ticari davalar için gerekli açıklamaları ortaya koyan hukuk alanıdır. Özellikle bir ticari işletme üzerinde gerçekleşen tüm işlemleri ve filleri konu olarak alır.
Bu hukuk dalı ticari işletmeleri hem korurken hem de onlardan yana oluşabilecek olumsuz durumları kapsamına alarak dava olarak mahkemeye sunar. Sonraki süreçte hukuk türüne göre evrak ve farklı delillerin toplanması için bir süreç başlatılır. Süreç sonunda dava çözüme kavuşurken, mahkeme bu süreçte bilirkişilerden de yararlanır. Şirket avukatınızın ticaret davanızda süreci takip etmesi ve şirket avukat danışmanlık hizmeti son derece önemlidir.
Ticaret hukuku ile ticari işletmeleri ilgilendiren tüm ticari işler bu hukuk kapsamında değerlendirilir ve işleme alınır. Daha çok şirketlerin hareketlerine bakarak kanuna uygunluğunu değerlendirir ve suç teşkil eden durumlarda dava oluşturur. Bu nedenle ticaret hukuku ticari açıdan çok önemli bir yere sahip olup, her zaman kanunları dikkate alınarak işler yapılmalıdır.
Ticaret hukukunun alanları aslında birbiri ile ilişkili olup, kendi aralarında küçük farklılıklar vardır. Bu alanlar bu hukukun kolayca işlemesi açısından ayrılmıştır. Ayrıca ticari işletmelerin de bu ayrıma uygun olarak işleyişini sürdürmeleri kanunlarla ortaya koyulmuştur.
Ticaret hukukunun kapsamı bu alanlarla belirlendiği için ilgili mahkemede bu durumu gözeterek inceleme yapılmasını sağlar. Özellikle süreç bu etmenlere bağlı olarak uzayabilir ya da daha kısa sürede neticeye bağlanabilir.
Peki, bu alanlar nelerdir inceleyelim.
Yukarıdaki alanlar ticaret hukuku için önemli detaylar olup, işleyişi için gerekli alanlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle bu üç madde yer alan alanlar bu hukuk dalı içinde yer alan hukuk türlerinin kapsamına girerek, kolayca değerlendirilmeleri sağlanır.
Hukuk türleri kendi içinde bölünerek daha kolay çalışılması sağlanan ticaret hukuku oldukça işlevsel bir yere sahiptir. Hem mahkeme için hem de avukatlar için kanunlara bu hukuk türleri içinde rastlamak mümkündür.
Ticaret hukuku kendi içinde türlere ayrılsa da işleyişi açısından benzerlikleri vardır. Dava açılması ve ilişkili oldukları mahkeme açısında benzerliklere sahne olur. Fakat yöntem yönünden farklılıkların yaşanır.
1-Ticari işletme hukuku
2-Şirketler hukuku
3-Kıymetli evrak hukuku
4-Taşıma hukuku
5-Sermaye piyasası hukuku
6-Deniz ticareti hukuku
7-Fikri mülkiyet hukuku
8-Sigorta hukuku
9- Rekabet hukuku
Bu hukuk türleri ticaret hukuku içinde yer almakta olup, ilgili kişileri farklılık göstermektedir. Bu açıdan inceleme alanlarında ve yöntemlerinde ayrımlar vardır. Dolayısıyla hem ticaret avukatı seçiminde hem de mahkemeye başvuruda ilgili evraklar değişiklik göstermektedir.
Ticaret hukuku iş yerleri için genel adil ortamın oluşturulması ve kazanç konusunda eşitlik sağlar. Bu ne demektir? Haksız kazanç elde edilen bir ortamda aynı ürün ya da hizmet satışı olsa dahi iş yeri sahipleri adil bir pazarda adil bir çalışma içerisinde olmaz. Haksız rekabet ticaret hukuku açısından şu hallerde ele alınabilir:
Ticaret hukuku uygulamalar, gün geçtikçe ticaret daha da fazla önem kazanmaktadır ve gelişmektedir. Gelişen bu ticaret sektörü beraberinde medeni kanunun bir kısmında belirtilen borçlar kanunun buna yeterli olmaması sebebiyle özel bir hukuk alanı olan ticaret hukukunun doğmasına sebep olmuştur. Bu ticaret hukuku olan özel hukuk sayesinde karmaşık hâle gelen borçlara, şirket yükümlülüklerine dair hususlar teknik yönden hesaplar ve kavramlar daha netlik kazanmış oldu. İzmir Şirket avukatı
Borçlar kanunda çok az üstünde durulan veya hiç değinmeyen konulara değinir. Aynı zamanda da ticari şirketlerin yapıları, kuruluşları hakkında bilgiler, çalışma ve uygulamaların nasıl sona verilebilmesi, değerli evrakların belirleneceği, özel sigorta hangi durumlarda devreye girer bunları kapsar.
Ticaret hukuku dava türleri:
Ticari davalarınızda İzmir Şirket avukat danışmanlık hizmetimizle yanınızdayız.
Ticaret Hukuku Genel Esaslar ve Temel İlkeleri
Ticaret hukuku hukukun ticaretle ilgili tüm konularını içine alan kapsayan bir özel hukuktur. Hükümler genel olarak ticaret kanununda toplanır.
Ticaret hukuku şirket hukuku şirketlerin sınıflandırılması, bir şirketin ticari şirket olabilmesi için tüzel kişiliği olmasıdır. Bu şirketler anonim, limited, kollektif, komandit şirket ve kooperatif bu gruba girer. Tüzel kişiliği bulunmayan şirketlere ise adi şirket adi verilir. Şirket ticaret siciline tescil ile tüzel kişilik kazanılır. Tüzel kişilik kazanması demek kurucularından bağımsız hareket edebilme özelliği kazanma demektir. İzmir Ticaret Avukatı ve İzmir Şirket avukatı olarak, şirket avukat danışmanlık taleplerinizde tecrübemizle yanınızdayız.
Şirket iki ya da daha çok kişilerin bir araya gelmesi ile oluşur. Yaptıkları emek ve malların ortak bir gayeye erişmek üzere bir sözleşme ile birleştirilmeleridir. Bu nedenden dolayı kişi şirket kişi sözleşme sermaye ortak hedef ve ortak oluşturulan çaba unsurlarından oluşur. Adi şirket hariç diğer şirketlerin oluşabilmesi için şirket sözleşmelerinin yazılı olması imzaların noter tasdikli olması ve ticaret siciline tescil, ilan edilmesi lazımdır.
Ticaret hukuku ve şirket hukuku ticari hayatın artması şirketlerin çoğalması ve bunlar arasında oluşan bağında yoğunlaşmasına sebep olur. Bundan dolayı şirket avukat danışmanlık kesinlikle ihtiyaç vardır. Şirket kurma planı bulunan kişiler içinde uzman kişi olan İzmir ticaret avukatı gereksinimi duyar. İzmir ticari davasında şirketlerin gerçek kişilerle özelikle çalışanlarıyla olan ilişkilerinde zaman zaman uyuşmazlıklar olur ve bu davalar İzmir ticaret avukatı davayı şirket hukuku adına açılır.