Yurtdışı boşanma işlemleri Türkiye de tanınıyor mu? En sık karşılaştığımız sorulardan biri olan Almanyada boşandım Türkiye tanıma davası açılması gerekli mi sorusu olmaktadır. Yeni çıkan kanun ile yapılan düzenlemelerde bazı durumlarda yurtdışı boşanma tanıma tenfiz davası açılması zorunlu olabilmektedir.
Yurtdışı boşanma tanıma tenfiz davası hakkında hazırladığımız bu yazımızda aklınıza takılan tüm soruların yanıtlarını vermek istiyoruz. Şayet sorularınızın cevabı yazımızda yer almıyor ise İzmir yabancılar hukuku avukatı ile görüşmek için bize iletişim numaralarımızdan ulaşabilirsiniz
Yurtdışı boşanma tanıma tenfiz davası ile ilgili olarak 8 Şubat 2018 yılında 690 sayılı kanun hükmünde kararname yayınlandı. Bu kararname kapsamında Türkiye boşanma tanıma tenfiz davası açma zorunluluğu bazı haller dışında tamamen ortadan kalkmıştır.
Peki, boşanmanın nüfusa işletilmesi hangi durumlarda mümkün, hangi durumlarda tanıma tenfiz davası açılması gerekli detayları ile konuyu inceleyelim.
Konuyu detaylı bir şekilde ele almadan önce tanıma tenfiz davası nedir, neden gereklidir sorularının yanıtlarını bilmek önemlidir. Tanıma tenfiz davası yabancı ülkeler tarafından alınan mahkeme kararlarının ülkemizde de geçerlilik kazanması amacı ile açılan davalardır. Özellikle boşanma davaları için tanıma tenfiz davası sıkça açılmaktadır.
Tanıma ve tenfiz davası ne demektir sorusunun yanıtını kısaca öğrendikten sonra tanıma davası nedir, amacı hakkında bilgi vermek doğru olacaktır. Tanıma davası yurtdışında gerçekleştirilen mahkeme ile alınan kararların Türkiye’ de tanınması amacı ile açılır.
Ancak mahkeme kararı içerisinde icra niteliğine sahip hükümler yer alıyor ise tanıma davası yeterli olmayıp tanıma ve tenfiz davası açılması gerekli olmaktadır. Bunu örneklendirecek olursak; Almanyada boşanma Türkiyede geçerli mi sorusu üzerinden gidelim.
Almanya da mahkeme tarafından alınan boşanma kararının Türkiye’de geçerli olması ve nüfusunuza işlenmesi için başvuru yapmanız ya da tanıma davası açmanız yeterli olacaktır. Tanıma davası ile sadece boşanma kararı tanınmakta ve bu durum nüfus kayıtlarınıza işlenmektedir.
Almanya'daki nafaka kararı Türkiye'de geçerli mi? sorusunun cevabı ise bize tenfiz davası nedir’in yanıtını verecek sorudur. Zira tanıma davası sadece boşanma kararının onanmasını sağlarken mahkeme tarafından alınan velayet, nafaka, tazminat gibi icra nitelikli hükümlerin uygulanmasını sağlamamaktadır. Şayet yurtdışı boşanma kararınızda bu tür icra nitelikli hükümler mevcut ise tenfiz davası açılması gerekli olmaktadır.
Tanıma ve tenfiz davası bazı durumlarda açılması gerekli olan dava türüdür. Yurtdışında boşanmanın Türkiye’de tanınması için tanıma ve tenfiz davası açılması gerekir. Özellikle boşanma sürecinin ihtilaflı, velayet kararı, nafaka kararı ya da tazminat gibi hükümler içermesi yurtdışı boşanma tanıma tenfiz davası açılmasını gerektirir. Peki, hangi hallerde tanıma ve tenfiz davası gerekli olur?
Almanya mahkemeleri tarafından alınan boşanma kararı Türkiye’de geçerli olmayacaktır. Zira Türkiye’nin bağımsız bir ülke olması sebebi ile bu kararın kendi mahkemelerince onanması ve tanınması gerekliliği doğacaktır.
Vasiyet, boşanma, velayet, tazminat ya da nafaka gibi yurtdışı mahkemelerince alınan kararın Türk hukukuna uygunluğunun, kamu düzenine aykırı olmadığının tespitinin ve icra edilebilir bir hüküm olduğunun tanınması ve tenfiz edilmesi Türk mahkemeleri tarafından yapılmalıdır.
Sizinde;
Bu ve benzeri sorularınız var ise tanıma ve tenfiz davası açılmasına ihtiyacınız var demektir. Bu durumda İzmir tanıma ve tenfiz davası avukatı ile iletişime geçerek daha detaylı bilgi almanızı tavsiye ederiz.
Yurtdışı boşanma tanıma tenfiz davası için öncelik aile mahkemesi olacaktır. Bulunduğunuz il ya da ilçe de Aile mahkemesi olmaması durumunda tanıma tenfiz davası için Asliye Hukuk Mahkemesine başvuru yapabilirsiniz.
Burada tanıma ve tenfiz davası için hangi mahkemeye başvuru yapacağınızı belirleyen durum yurtdışında almış olduğunuz mahkeme kararının hangi mahkemenin konusu ile ilgili olduğunuz. Almanya boşanma kararının Türkiye de tanınmasını istiyorsanız elbette ki başvuru yapmanız gereken mahkeme Aile mahkemesi olmalıdır.
Tanıma ve tenfiz ne demek sorusunu yanıtlarken aslında bu ikisi arasında ki farklardan kısaca bahsetmiştik. Boşanma kararı velayet ya da nafaka gibi icra gerektiren kararlar içermiyor ise sadece tanıma davası açılması yeterlidir.
Almanya mahkemesi tarafından alınan velayet ya da nafaka kararı mevcut ise yurtdışı boşanma tanıma tenfiz davası açılması için başvuru yapılması gerekir.
Almanyada boşandım Türkiye tanıma davası açmak istiyorum diyorsanız öncelikle elinizde kesinleşmiş bir mahkeme kararı olması gereklidir. Mahkeme kararının ve kesinleştiğini gösteren şerhin apostil onaylı olması da istenmektedir.
Yurtdışı boşanma tanıma tenfiz davası için başvuru yaparken tüm belgelerin noter onaylı yeminli tercüman tarafından Türkçe’ye tercüme edilmiş halinin de sunulması gerekir. Tarafların pasaportları ile kimlik fotokopileri dava dosyasına eklenmeli, tanıma ve tenfiz davası avukatı adına vekalet verilmelidir.
Yurtdışı boşanma kararınızın kapsamına ve icra gerektiren hükümlerine göre avukatımız sizden ek belgeler de talep edebilmektedir. Tanıma ve tenfiz davası için gerekli olan belgeler hususunda avukatımız size detaylı bilgileri mutlaka verecektir.
Yurtdışı boşanma tanıma tenfiz davası avukat vekaletinde yürütülüyor ise tarafların mahkemede fiilen bulunmaları zorunlu değildir. Ancak kişi avukat aracılığı ile değil de bizzat kendi tanıma tenfiz davası açıyor ve avukat temsili istemiyor ise mahkeme sırasında hazır bulunması zorunludur.
Tanıma ve tenfiz davasında davalı tarafın mahkemeye katılma, avukat ile temsil edilme gibi bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak davacı taraf mutlaka kendi ya da avukatı davada hazır olmak zorundadır. Aksi durumda davanın işlemden kaldırılması söz konusu olabilmektedir.
Tanıma ve Tenfiz Davası Ne Kadar Sürer, ne kadar sürede boşanma kararı nüfus kayıtlarına işlenir soruları ile sıklıkla karşılaşmaktayız. Tanıma tenfiz davası açıldığında davalı tarafa bu durumun tebliği için tebligat gönderilmektedir. Şayet davalı kişi yurtdışında yaşıyor ise 4 ay gibi bir tebligat süreci uygulanmaktadır.
Bu nedenle Almanyada boşandım Türkiye tanıma davası ne kadar sürecek sorunuzun yanıtı 6 ay ile 1 yıl arası olabilmektedir. Şayet davalı da davacı ile birlikte yurtdışı boşanma tanıma tenfiz davası için fiilen başvuru yapıyor ise bu işlem kısa süre içerisinde tamamlanabilmektedir.
Yurtdışı boşanma tanıma tenfiz davaları için bu alanda ihtisaslaşmış avukatları tercih etmeniz hukuki sürecin daha sağlıklı ilerlemesi açısından önemlidir. Çünkü yabancılar hukuku avukatı tüm mevzuata ve sürece hakim olması ve bu alanda uzmanlaşmış olması sebebi ile çok daha güvenilir ve eksiksiz bir hizmet sağlayacaktır.
Avukatlık ofisimiz de sizlere hizmet verecek olan Tanıma Tenfiz Avukatı ile iletişime geçerek tüm süreç hakkında detaylı bilgilere erişmeniz mümkün olabilmektedir.
Yurtdışı boşanma tanıma davası için Almanya’da alınan mahkeme kararının kesinleşmiş olması gerekmektedir. Yurt Dışı Boşanma Avukatı - şayet mahkemeniz karara bağlandı ve kesinleştiğine dair şerh konuldu ise Almanyada ki boşanmanın Türkiyede tanınması için başvuru yapabilirsiniz.
2018 Yılında yürürlüğe giren kararname kapsamında boşanma kararınızın tanınması için eşlerden her ikisininde ilgili mahkeme kararı ile nüfus müdürlüklerine başvuru yapması yeterli olabilmektedir. Taraflardan birinin olmaması durumunda ya da mahkeme kararının tazminat, nafaka ya da velayet içermesi durumunda Türkiye’de tanıma tenfiz davası açılabilmektedir.
Almanya mahkemeleri tarafından gerçekleştirilen boşanma davalarının karara bağlanması ve kesinleşmesi sonrasında bu karar Türkiye’de tanınmamaktadır. Tanınması için istenen belgeler ile nüfus müdürlüğüne ya da konsolosluğa başvuru yapılması gerekir. Hatta kimi zaman yurtdışı boşanma tanıma tenfiz davası açılması da gerekli olabilir.
Yurtdışı boşanma tanıma tenfiz için hazır olması gerekenler;
Almanya boşanma kararlarının Türkiye’de geçerliliği yoktur. Şayet Türk mahkemeleri tarafından bu karar tanınmamış ise nüfus kayıtlarında hala evli olarak görünmeye devam edersiniz. Öncelikli olarak kararın Türk mahkemeleri tarafından da tanınması gerekir.
Yurtdışı boşanma tanıma tenfiz davası açılmadığı taktirde;
Almanyada boşandım Türkiye’de evliyim dememek ve bazı haklarınızdan mahrum kalmamak için kısa süre içerisinde tanıma tenfiz davası avukatı ile görüşme yapmanızı öneririz.
Yurtdışı boşanma kararının Türkiye mahkemelerince tanıma davası açılmadığı sürece bir geçerliliği olmadığı için aynı şekilde nafaka ve velayet kararlarının da geçerliliği yoktur. Almanya’da verilen boşanma kararının, velayet ve nafaka haklarının Türkiye’de de geçerlilik kazanmasını istiyorsanız yurtdışı boşanma tanıma tenfiz davası açılmalıdır.
Sadece yurtdışı boşanma kararının tanınması için dava açmadan nüfus müdürlüğüne ya da konsolosluğa başvuru yapmanız yeterli olacaktır. Ancak boşanma kararı içerisinde icra niteliği taşıyan nafaka, velayet gibi kararlar yer alıyorsa tanıma tenfiz davası açılması gerekecektir.
Yurtdışı boşanma tanıma tenfiz davası açılmadığı, mahkeme tarafından tanıma ve tenfiz kararı alınmadığı sürece Almanya mahkemesinin verdiği nafaka ve velayet kararının Türkiye’de geçerliliği olmayacaktır. Türkiye de bu hususlarda bir hak iddia etmenizde mümkün olmayacaktır.
Şayet ihtilaflı boşanma süreci mevcut ise gerek velayet gerekse de nafaka haklarınızın Türkiye’de de tanınması için kısa sürede başvuru yapmanız gerekir. Avukatınız tarafından açılacak olan tanıma tenfiz davası ile yurtdışı boşanma kararının onanmasını sağlamanız faydanıza olacaktır.
Almanyada boşandım Türkiye tanıma tenfiz davası için bilgi almak istiyorum diyorsanız telefon numaralarımız vasıtası ile bizlere ulaşabilirsiniz. Tanıma ve tenfiz davası avukatı ile görüşerek tüm süreç hakkında bilgi alabilir, vekalet vererek sizin adınıza yurtdışı boşanma tanıma tenfiz davası işlemlerini başlatabilirsiniz.
Etiket: yurt dışı boşanma avukatı, yurt dışı boşanma avukatı, yurt dışı boşanma avukatı, yurt dışı boşanma avukatı, yurt dışı boşanma avukatı, yurt dışı boşanma avukatı