Kiracı Tahliye Süreci Zahmetli Bir Süreçtir

Kiracı Tahliye Süreci Zahmetli Bir Süreçtir
27 Eylül

Kiracı Tahliye Süreci Zahmetli Bir Süreçtir

Bir ev sahibi olmanız her zaman avantaj olsa da ev sahibi olarak kiracı konusunda her zaman şanslı olmayabilirsiniz. Bazen uzun yıllar boyunca hiçbir problem yaşamadığınız kiracılar ile karşılaşsanız da bazı kiracılar kısa sürede dahi size sorun çıkarabilir. Bu gibi durumlarda başvurabileceğiniz kiracı tahliye davası beklemediğiniz kadar zahmetli ve uzun bir süreç oluşturabilir.
Genel olarak uzun süre kira ödemesi gerçekleştirmemiş bir kiracıya karşı hukuki anlamda yürütülecek süreç, kiracı tahliye davası olarak adlandırılır. İcra İflas Kanunu dahilinde öncelikle icra takibiyle başlayan bu süreçte kiracının 30 gün içerisinde geçmiş kira borcunu ve takip masraflarını ödemesi talep edilir. Bu noktada başlayan süreç bazen yorucu bir noktaya da ulaşabilir.

Kiracı Tahliye Davası Ne Kadar Sürer?

Tahliye davalarında süreci daha hızlı ve eksiksiz bir şekilde yürütebilmek için iyi bir avukat ile anlaşmak her zaman önemlidir. Bu anlamda kiracı tahliye davası ne kadar sürer sorusu kapsamında da ilk 30 günlük süreç sonrasında kiracının davranışına göre de sürecin nasıl tamamlanacağı belirlenebilir. Eğer kiracı 30 gün sonucunda borcu ödemez ise evi boşaltmak ile yükümlüdür. Ancak bu işlem direkt olarak İcra Müdürlüğü marifetiyle yapılamamaktadır.
Kiracının evi boşaltmaması durumunda direk İcra Müdürlüğü’ne başvurmak yerine İcra Hukuk Mahkemesi üzerinden kiracı tahliye davası açılması gerekir. Açılan dava belirli bir sürece sahip olarak davanın başlaması, ilk duruşmanın görülmesi, tespitler ve hükmün verilmesi gibi bir süreci içerisinde barındırır. Eğer mahkeme, kiracının evi boşaltması kararını verirse, bu hüküm sayesinde İcra Müdürlüğü de cebr-i icra yetkisi ile tahliye işlemini sağlayabilir.

Kiracı Tahliye Davası Ücreti Ne Kadardır?

Tahliye davalarında özellikle kiranın ne kadar süre ödenmemiş olduğu, açılan dava için devletin istediği masraflar ve avukatlık ücreti gibi birçok rakam toplam ücretin ortaya çıkmasını sağlar. Aslında ilk aşamada çekilen ihtarname ile birlikte kiracı tahliye davası masrafları için kiracının ödeme yapma mecburiyeti de ortaya çıkar. Hatta sonraki dönemde dava açılarak davanın tamamlanması ile de birlikte kiracı dava masraflarını üstlenmelidir.
Kiracı tahliye davası ücreti ilk aşamada davayı açan yani davacı olan kişi tarafından ödenerek dava başlatılır. Bu aşamada noter vekaletinin verilmesi, dosya açılması, resmi mahkeme başvurusunun yapılması gibi birçok farklı masraf yer alır. Ancak yine mahkemenin tamamlanması ve davanın kazanılmasıyla karşı tarafın kira tahliye davası ücreti konusunda da ödemeyi gerçekleştirme zorunluluğu yer alır.