Ticari Şirketlerde Ortaklıktan Ayrılma Nasıl Olur?
Ticari şirketler birden fazla kişinin ortaklığı ile kurulur. Aynı zamanda şirketler amaçlarına ve kurulum şekillerine göre farklılık gösterir. Bundan dolayı da şirket ortaklığından ayrılma farklı şekillerde gerçekleşir. İzmir şirket avukatı ortaklıktan ayrılma konusunda gerekli yasal prosedürlerin yerine getirilmesini sağlar. Yasal prosedürlerin yerine getirilmemesi karşısında ilerleyen süreçte sorunlar yaşanabilir ve çeşitli yaptırımlar ile karşılaşılabilir.
Avukat Merve Üstündağ şirket avukatlığı konusunda sahip olduğu bilgi ve deneyim ile ortaklıktan ayrılma sırasında gerekli yasal girişimleri yapar. Ortaklıktan ayrılma hızlı ve sorunsuz olarak gerçekleşir. Türk Ticaret Kanununda ortaklık yapma ve ortaklıktan ayrılma konularında yasal olarak hangi işlemler yapılması gerektiği açıkça belirtilir. Deneyimli şirket avukatı bu kanunun gereklerini eksiksiz yerine getirir.
Ticari Şirketlerde Ortaklıktan Ayrılma
Ticari şirketler limited, anonim olarak farklı şekillerde kurulur. Her iki şirket türünde de ortaklığa giriş ve ayrılma farklı şekillerde olur. En iyi İzmir şirket avukatı şirketin türüne bağlı olarak da gerekli yasal prosedürleri yerine getirir. Ticari şirketlerde ortaklıktan ayrılma şu şekillerde olur.
• Anonim şirketlerde ortaklıktan ayrılma: Anonim şirketlerde ortaklıktan ayrılma için pay sahibi olan kişi sahip olduğu payı halka arz edebilir, hakim ya da diğer ortaklara satışını gerçekleştirebilir. Bu şekilde ortaklıktan ayrılmış olur. Ortağın genel kurula katılmasının engellenmesi, bunun gibi engelleyici şartlar oluşması ile birlikte satma hakkı oluşur
• Limited şirketlerde ortaklıktan ayrılma: Limited şirketlerde ortaklıktan çıkma konusu Türk Ticaret Kanunu 638. Maddesine uygun şekilde yapılmalıdır. Ortaklıktan çıkma şirket sözleşmesinde yer alan çıkma hakkı ve bundan farklı olarak da haklı nedenlerin olması ile mümkün olur. Şirket sözleşmesinde ortaklıktan çıkma için özel bir şart belirtilmemiş ise pay sahibinin talebi doğrultusunda genel kurul kararı ile alınabilir. Genel kurulun ortaklıktan çıkmayı kabul etmemesi halinde ise ortaklıktan çıkmak isteyen kişi bu konuda dava açabilir
Ticari Şirketlerde Ortaklıktan Ayrılma Davaları Nasıl Açılır?
Ticari şirketlerde ortaklıktan ayrılma talebinin genel kurulda kabul edilmemesi karşısında kişi bu konuda Asliye Hukuk Mahkemelerine dava açabilir. Ortaklıktan çıkma için haklı nedenler olması halinde de dava açma hakkını elinde bulundurur. İzmir şirket avukatı tarafından dava açılması için gerekli belge ve yazışmaların toplanması delillerin hazırlanmasının sonrasında davanın açılması işlemleri titiz şekilde gerçekleştirilir. Davanın açılmasının sonrasında takibi ve duruşmalara girilmesi konusunda da titiz bir takip yapılır.
En iyi İzmir şirket avukatı hukuki prosedürleri bilmenin yanında güvenilir olması ile öne çıkar. Şeffaflığa önem verir ve bütün hukuki süreç konusunda da müvekkilinin bilgi sahibi olmasını sağlar. Müvekkilinin çıkarlarını ön planda tutar. Avukat Merve Üstündağ tarafından verilen şirket avukatlığı hizmetinden ortaklıktan ayrılma isteğinizin gerçekleşmesi için de yararlanabilirsiniz. Bu konuda danışmanlık hizmeti alabilir ve doğru hukuki süreçleri işletebilirsiniz.