Boşanma Davası Nedir? Şartları Nelerdir?
Boşanma davası nedir sorusuna verilebilecek en uygun cevap şudur: Boşanma, evli olan iki kişinin artık birbirleriyle evli kalmak istememesi durumunda gerçekleşir. Bu nedenle evlilik birliğinin hukuken sona erdirilmesi amacıyla eşlerden biri veya her ikisi mahkemeye başvurur. Bu süreç, hukuki olarak evliliğin sona erdirilmesi ve tarafların ayrı yaşama hakkı kazanmaları için gereklidir. Elbette boşanma, çiftler ve aileler için stresli ve kafa karıştırıcı olabilmektedir.
Özellikle çekişmeli boşanmalarda yasal süreç oldukça karmaşık olabilmektedir. Bu nedenle de İzmir boşanma avukatı Merve Üstündağ gibi uzman bir avukattan destek almak gerekir. Medeni Kanun hükümleri çerçevesinde yürütülen boşanma davasını açabilmek, belirli şartların sağlanmasına bağlıdır. Bu şartlar, iki ana kategoride incelenebilmektedir. Bunlar, genel ve özel boşanma sebepleridir. Evliliğin feshedilmesi bazı koşulların geçerli olmasına bağlıdır.
Boşanma Davası Şartları
Boşanma davası şartları arasındaki genel boşanma sebepleri, evlilik birliğinin temelden sarsılması, şiddetli geçimsizlik ve anlaşmalı boşanmadır. Bu durumlarda mahkeme, evlilik birliğinin sarsıldığını tespit ederse ve tarafları dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirdikten sonra boşanmaya karar verebilir. Özel boşanma sebepleri ise zina ve aldatma, akıl hastalığı, suç işleme, haysiyetsiz yaşama, evliliğin sorumluluklarını yerine getirmeme, kötü ve onur kırıcı davranış, hayata kasttır.
Boşanma Davasında Tarafların Yükümlülükleri
Boşanma davası süresince taraflar, yükümlülüklerini yerine getirmelidir. Bu, davanın sağlıklı bir biçimde ilerlemesi ve adil bir sonuca varılması açısından kritiktir. Bu durumda hukuki danışmanlık almak, tarafların haklarını koruma ve yükümlülüklerini doğru bir şekilde yerine getirme açısından önemlidir. Boşanma davası, yetkili Aile Mahkemesi’ne sunulan bir boşanma davası dilekçesi ile açılmaktadır. Dilekçede boşanma sebepleri ve talepler detaylı bir şekilde belirtilmelidir. Tarafların yükümlülükleri şunlardır:
Dava açma ve savunma hakkı
Doğru ve tam bilgi verme
Delil sunma
Çocukların velayeti ve nafaka
Mal rejimi ve paylaşım
Geçici tedbirler
Mahkeme kararına uyma
İyi niyet ve dürüstlük
Çocuklarla ilgili kararların uygulanması
Profesyonel hukuki destek alma
Boşanma Sonrası Çocuk Velayeti
Boşanma davası süreci ve sonrasında çocuk velayeti demek, çocuğun gözetim ve bakım sorumluluğunun hangi ebeveyne verileceğinin belirlenmesi demektir. Türk Medeni Kanunu tarafından düzenlenen çocuk velayetinde mahkeme, velayet kararında çocuğun yararını gözetir. Yani çocuğun psikolojik, duygusal ve fiziksel gelişimi için en iyi ortamı sağlayacak ebeveyn belirlenmektedir. Ebeveynlerin maddi durumu, yaşam koşulları bu kararda önemlidir.
Mahkemenin göz önünde bulundurduğu faktörlerden bir tanesi de ebeveynlerin çocukla olan ilişkisi ve geçmişteki sorumluluklarıdır. Boşanmadan sonra ebeveynler arasında anlaşma sağlanmış olması durumunda mahkeme, müşterek velayet kararı da verebilmektedir. Tek ebeveyne verilen velayette diğer ebeveyn, çocukla kişisel ilişki kurma hakkına sahip olmaktadır. Çocuğun ihtiyaç, eğitim ve bakım masraflarına katkı sağlamak amacıyla velayet verilmeyen ebeveyne nafaka sorumluluğu yüklenebilmektedir.