Boşanma Sonrası Ortak Mülkiyetin Paylaşımı: Gayrimenkul ve Mal Varlığı

Boşanma Sonrası Ortak Mülkiyetin Paylaşımı: Gayrimenkul ve Mal Varlığı
27 Eylül

Boşanma Sonrası Ortak Mülkiyetin Paylaşımı: Gayrimenkul ve Mal Varlığı

Boşanma sonrasında ortak mülkiyetin paylaşımı boşanma sürecinde en önemli konulardan bir tanesidir. Çünkü boşanma sadece duygusal bir ayrılık olarak bilinmez. Aksine mali konularda da önemli adımların gerçekleştirilmesini içeren bir süreçtir. Özellikle çiftlerin sahip olduğu gayrimenkuller boşanma sonrasında ortak mülkiyetin nasıl paylaşılacağı ile ilgili soruları oluşturmaktadır. Bu doğrultuda bu blog yazısında boşanma sonrasında ortak mülkiyetin paylaşımını inceleyeceğiz.

Gayrimenkul ve Mal Varlığı Paylaşımının Yolları

Gayrimenkul ve mal varlığı paylaşımının yolları genel olarak aşağıdaki gibidir:
Anlaşmalı Paylaşım: Bazı çiftler, boşanma sürecinde anlaşmalı olarak mülkiyetlerini paylaşabilirler. Bu durumda, taraflar arasında gayrimenkul ve mal varlığı paylaşımına dair bir anlaşma yapılır. Bu anlaşmada, her iki tarafın da rızası alınır ve mahkeme sürecine gerek kalmaz.
Çekişmeli Paylaşım: Eğer taraflar anlaşamazsa veya paylaşım konusunda çekişmeli bir durum varsa, mahkeme devreye girebilir. Mahkeme, çiftlerin sahip oldukları mülkiyetlerin ve mal varlıklarının nasıl paylaşılacağına dair karar verir. Bu durumda, çiftlerin ve avukatlarının deliller sunması ve argümanlarını savunması gerekir.

Gayrimenkul ve Mal Paylaşımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gayrimenkul ve mal paylaşımında dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıdaki gibidir:

Mal Paylaşımı Hesaplaması

Ortak mülkiyet paylaşımı evlilik süresi boyunca edinilen mal varlıkları göz önünde bulundurularak hesaplanmaktadır. Söz konusu hesaplama doğrultusunda mülkiyetin maliyeti, güncel değeri ve edinilme tarihi dikkate alınmaktadır.

Ayrı Mülkiyet

Eğer bir taraf, evlilik öncesine ait olan veya miras yoluyla edindiği mülkiyeti savunuyorsa, bu ayrı mülkiyet olarak kabul edilebilir. Ancak, ayrı mülkiyeti kanıtlamak bazen zor olabilir ve hukuki danışmanlık gerektirebilir.

Velayet ve Nafaka Etkisi

Çocukların velayetinin kimde olduğu ve kime nafaka ödendiği gibi çeşitli faktörler mal paylaşımını doğrudan etkilemektedir. Bu durumda çocukların geleceği ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak bir mülkiyet paylaşımı gerçekleştirilmektedir.
Boşanma davaları son derece zorlu bir süreçten oluşmaktadır. Bu nedenle tarafların hukuki bir profesyonel destek almaları çok önemlidir. Bu sayede boşanma sürecinin çok daha hukuka uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi mümkündür. Siz de İzmir Avukat Merve Üstündağ ile iletişime geçerek boşanma davaları ile ilgili profesyonel bir hukuki destek alabilirsiniz.

Etiketler: