EYT ile Emekliliği Hak Ettim. Çalıştığım Firma Kıdem Tazminatımı Ödemiyor, Kullanmadığım İzin Günlerimin Karşılığını Ödemiyor, Ne Yapmalıyım?
EYT ile Emekliliği Hak Ettim. Çalıştığım Firma Kıdem Tazminatımı Ödemiyor, Kullanmadığım İzin Günlerimin Karşılığını Ödemiyor, Ne Yapmalıyım?
EYT ile emekliliğe hak kazandıysanız, gerekli koşulları sağladığınız takdirde çalıştığınız firmadan kıdem tazminatı alma hakkınız da doğmaktadır. Ancak bu noktada eyt kapsamında kıdem tazminatı için gerekli şartlar hakkında bilgi sahibi olmanız ve bu şartları karşılıyor olmanız gereklidir.
EYT ile birlikte emeklilik hakkınız doğdu ise ancak hakkınız olduğu halde çalıştığınız firma kıdem tazminatınızı ya da kullanmadığınız izin günlerinizin karşılığını ödemiyor ise bu konuda hukuki haklarınız saklı tutulmaktadır. Dolayısıyla da bu gibi durumlarda hakkınızı arayarak hukuki yollardan kıdem tazminatınızı ya da kullanmadığınız izin günlerinizin karşılığını almak için gerekli işlemleri başlatabilirsiniz.
Emeklilikte yaşa takılanlar için kafalarda oluşan soru işaretlerinden birisi de eyt kıdem tazminatı olmaktadır. Ancak yapılan açıklamalarla yetkililer tarafından bu soruların cevabı verilmiş ve eyt ile emeklilik hakkı kazanan çalışanların kıdem tazminatı alma hakkının da doğduğu belirtilmiştir. Bu açıklamaya göre eyt ile birlikte çalıştıkları yerden emekli olmak isteyen ve bu yönde dilekçe veren işçiler, aynı zamanda kıdem tazminatı alma hakkını da elde etmiş olacaklar.
EYT Kıdem Tazminatı Almak İçin Kaç Yıl Çalışmak Gerekir?
EYT ile emeklilik hakkı kazanmış olan işçilerin aynı zamanda dilekçe vermeleri ile birlikte kıdem tazminatı alma hakkının doğduğu da yapılan açıklamalar da belirtilmiştir. Eğer bir işçi çalıştığı iş yerinden emekli olarak ayrılacak ise bu durumda iş veren, emekli olacak olan işçiye kıdem tazminatı ve eyt işçi alacağı olarak da ifade edilen kullanılmayan ve birikmiş izin günlerinin karşılığını da ödemekle yükümlüdür.
Emekli olacak olan işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için öncelikle çalışma hayatı boyunca en az 3600 gün prim ödenmiş yani 15 yıl fiili çalışma kaydı olması şartı vardır. Bununla birlikte çalışmış olduğu iş yerinde en az 1 yıl çalışmış olması halinde işveren kıdem tazminatı ödemekle yükümlü olmaktadır. Şayet bu gibi durumda işveren kıdem tazminat ve kullanılmamış izinlerin karşılığını işçiye ödemez ise hukuki yollar ile bu ödemeler işçi tarafından alınabilmektedir.
Ayrıca işçinin çalıştığı iş yerinden kıdem tazminatı alabilmesi için emeklilik için sunulan dilekçede işten ayrılma nedeninin emekliliğe dair tüm şartların yerine getirildiği ifade edilmelidir. Bununla birlikte işçinin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan “Kıdem tazminatına hak kazanmıştır” ifadesinin bulunduğu belgeyi alarak işverene vermelidir.
Kullanılmayan İzin Günlerini ve Kıdem Tazminatı Ödemeyen İşveren
Kıdem tazminatı, işçilerin çalıştıkları süre üzerinden hesaplanan bir tazminat türüdür. Bu tazminat, işçilerin aldığı her kıdem ile birlikte artış gösterdiğinden özellikle uzun yıllar boyunca aynı yerler çalışan işçilerin alabilecekleri kıdem tazminatları ve kullanmadıkları izin günlerinin karşılığı da fazlasıyla yüklü miktarda olabilmektedir.
İşçinin emekli olması ve tüm bu tazminatların ödenmesi gerekliliği işveren için de ciddi bir maliyet anlamına gelmektedir. Dolayısıyla da bazı işverenler eyt kıdem tazminatı ve kullanılmayan izinlerin karşılığını ödemeyi reddedebilmektedir. Böyle durumlarda ise mağdur olan işçiler hukuki yoldan haklarını arama hakkına sahiptirler. Bu hakları arayabilmek için de işçilerin kıdem tazminatı ve kullanılmayan izin hak edişleri hakkında tüm hukuki ayrıntıları bilmelidir.
EYT Kıdem Tazminatı Ödenmeyen İşçi Ne Yapmalı?
Kıdem tazminatı, eyt işçi alacağı olarak önemli ödemelerden birisidir. Askerlik ve evlenme gibi nedenler gibi emeklilik de kıdem tazminatı alabilmek için önemli bir neden olurken bu tazminatın işveren tarafından ödenmemesi halinde işçinin faiziyle birlikte bu tazminatı hukuki yollarla alma hakkı vardır.
Bir işçi emeklilik nedeni ile çalıştığı iş yerinden ayrılıyor ise ve bu iş yerinde en az 1 yıl çalışmışlığı var ise bu durumda kıdem tazminatını ödemeye yanaşmayan işverene ilk olarak tazminatın ödenmesine yönelik ihtarname göndermelidir.
İşverene İhtarname Nasıl Çekilir?
Eyt kıdem tazminatı ödemek istemeyen işverene mağdur olan işçi ihtarname çekmelidir. Eğer eyt sonrası emeklilik hakkı kazandıysanız eğer işveren kıdem tazminatınızı ya da kullanmadığınız izinlerin karşılığını ödemeyi reddediyorsa bu durumda öncelikle bir notere gitmeniz en doğru hukuki yol olacaktır. Notere giderek ödemenin yapılması için işverene belirli bir süre vererek ödemelerin yapılması için ihtarname çekmelisiniz.
İhtarnamede belirttiğiniz süre zarfında işverenin ödeme yapması sağlanır. Eğer ihtarnameye karşılık işveren yine de hakkınız olan ödemeyi yapmıyor ise bu durumda mahkeme yoluna gitmelisiniz. Önceden ihtarname göndermeniz mahkemeye ve yasal yollara başvurduğunuzda sizi daha avantajlı bir konuma getirecektir.
Kıdem Tazminatı Davası Nasıl Açılır?
Eyt kıdem tazminatı ödemek istemeyen işverene karşılık hukuki haklarınızı ilk olarak noter aracılığıyla ihtarname göndererek aramalısınız. İhtarnameye rağmen belirtilen süre içerisinde ödeme yapmayı hala reddeden işveren için dava açma hakkınız doğmaktadır. Ancak bu noktada doğrudan mahkemeye gidip dava açmak yerine ilk olarak kendinize bir hukuki temsilci yani avukat tayin etmelisiniz.
Tercih edeceğiniz avukat ile görüştükten sonra gönderdiğiniz ihtarname de dahil olmak üzere tüm belgeleri mahkeme dilekçesine ekleyerek kıdem tazminatı davasını işvereninize açabilirsiniz. Ancak burada emekli olurken söz konusu işyerinden kıdem tazminatı alma hakkınız olduğundan emin olmalısınız. Dava açıldıktan sonra mahkeme tarafından işverene ihtar gönderilerek tazminat ödemesinin yapılması istenir.
Bir avukat yardımıyla hakkınız olan tazminatı alabilmek için mahkeme yoluna başvurduğunuz takdirde eğer öncesinde işverene ihtarname göndermiş iseniz süreç lehinize işleyecektir. Eğer mahkemeden işverene giden ihtara rağmen işveren kıdem tazminatınızı ödemediyse ya da ödemediğini açıkça beyan etmiş ise bu durumda mahkemeden icra kararı çıkabilir.
Çıkan icra kararı ile birlikte avukatınız tüm süreci yakından takip edecektir. İcra marifeti ile hakkınız olan kıdem tazminatını ve kullanmadığınız izin günlerinin nakdi karşılığını alabilmeniz mümkündür.