EYT ile Emekliliği Hak Ettim. Firma Tarafından SGK Primlerim Eksik Yatmış Ne Yapmalıyım?
EYT ile Emekliliği Hak Ettim. Firma Tarafından SGK Primlerim Eksik Yatmış Ne Yapmalıyım?
Eyt ile emekliliği hak ettiyseniz, öncelikle en az 3600 prim ödeme şartını karşılıyor olmanız gerekmektedir. Ancak günümüzde birçok işveren işçilerin SGK primlerini eksik yatırabilmektedir. Bu durum elbette işçilerin emeklilik sürecini uzatan ve doğrudan engelleyen bir durumdur.
SGK prim ödemesi İş Kanunu ve uygulaması kapsamında işçi kendi isteği ile istemese dahi işverenin kanunen yükümlü olduğu bir durumdur. Bazı işverenlerin işçilerinin SGK primlerini ödememesi ya da eksik ödemesi ise kanunen suç sayılmaktadır.
Tüm işverenler işçilerinin sigorta primlerini brüt maaşı üzerinden ödemek durumundadır. Şunu bilmelisiniz ki; eğer işveren sigorta priminizi brüt maaşınız üzerinden değil asgari ücret üzerinden yan düşük seviyeden öderse burada bir haksızlık söz konusudur. Bu haksızlık sonucunda emekli olduğunuzda size bağlanacak olan maaş da düşük seviyede olacaktır. Bu nedenle de firmanın SGK primlerini ödememesi ya da eksik ödemesi bir haksızlık olduğundan bu durumlarda yasal olarak birçok yolla hukuki çerçevede haklarınızı elde edebilirsiniz.
Sigorta Primi Eksik Yatan İşçinin Hakları
Sigorta primlerinin eksik yatırılması işçi olarak size birçok dezavantaj getirecek bir durumdur. Dolayısıyla da işvereninizin sigorta primlerinizi ödememesi ya da eksik ödemesi halinde birtakım yasal haklarınız doğmaktadır. Bu hakların başında iş akdi feshidir. Yani eğer işvereniniz SGK priminizi yatırmıyorsa ya da eksik yatırıyor ise iş akdinizi bu haklı nedene dayandırarak fesih edebilirsiniz. Ayrıca bu durumda kıdem tazminatı, kullanılmamış izin hakkı gibi ödemeleri de talep etme hakkınız vardır.
İşverene hizmet tespiti davası açarak eksik primlerinizin işveren tarafından tamamlanmasını talep etme hakkına da sahip olmaktasınız. Hizmet tespiti davası, işçi olarak sizin tarafınızdan işverene ve SGK’ya açılmaktadır. Dava sürecinde mahkeme tarafından eksik primler tespit edildiği takdirde bu primler işveren tarafından SGK kanalıyla yatırılır. Bu hukuki yol sayesinde ekstra bir ödeme almazsınız ancak emeklilik maaşınız artış gösterecektir.
İşverene SGK Primlerinin Eksik Yatırılması Cezası Var mı?
Her işveren firmasında çalıştırdığı işçilerin SGK primlerini yasal olarak brüt maaşları üzerinden ödemekle yükümlüdür. İşverenin işçilerinin SGK primlerini ödememesi ya da düşük maaş göstererek eksik ödemesi hukuka aykırı bir durumdur. Bu nedenle de eksik SGK primi ödeyen işverenlere bu noktada idari para cezası uygulaması yapılırken aynı zamanda ödediği eksik SGK primlerinin tamamlaması talep edilir.
SGK primlerinin eksik ödenmesi nedeniyle faiziyle birlikte talep edilen ek ödeme ve idari para cezası, işçi olarak size değil işverene uygulanan bir uygulamadır.
Sigorta Priminin Eksik Yatırılması Haklı Fesih Sebebi midir?
Sigortalı olarak çalışmış olduğunuz firmanın işvereni sigorta priminizi ödemediğinde ya da eksik ödediğinde hukuki olarak birtakım haklarınız doğmaktadır. Kıdem tazminatı ve kullanılmayan izinlerin ödemesini talebinin yanı sıra elde edeceğiniz haklardan birisi de iş akdi feshidir.
İşveren firmasında çalıştırmak üzere personel alımı yaptığında ilk olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na işe aldığı işçi hakkında giriş bildirgesi vermelidir. Daha sonrasında ise sigorta başlangıç tarihini bildirmektedir. Dolayısıyla da bir işverenin işçisine karşı hukuki olarak ilk yükümlülüğü işçinin gerçek maaşı üzerinden doğru hesaplama ile SGK primlerini eksiksiz ödemektir. Bu durum İş Kanunu’nun 24. Maddesinde açık şekilde belirtilerek bu durumun aksinin olması halinde SGK primlerinin eksik ödenmesini iş akdi konusunda haklı sebep olarak ifade edilmiştir. Dolayısıyla da İş Kanunu’nun 24. Maddesi gereğince eğer işveren SGK primlerini eksik ödemiş ise ya da hiç ödememiş ise bu durum işveren ile arasındaki iş akdini fesih etmeniz için haklı sebep olarak görülmektedir.
Sigortam Eksik Yatıyor Ne Yapmalıyım?
Sigorta primlerinizin eksik yatması aynı zamanda emeklilik sırasında size bağlanacak olan maaşın da daha düşük seviyeden bağlanmasına neden olacaktır. İşveren tarafından ahlaka ve iyi niyete aykırı olarak yapılan bu davranış, aynı zamanda hukuken de suç sayılmaktadır.
Sigortalı olarak çalıştığınız iş yerinde SGK primleriniz eksik yatıyorsa farklı hukuki yollarla hakkınızı pek tabii arayabilirsiniz. Öncelikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu konularda bilgi vermek ve yol göstermek için ALO 170 hattını işleve koymuştur.
ALO 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bilgi Hattı’nı arayarak işvereni ihbar edebilirsiniz. Bu durumda yetkililer kısa sürede harekete geçecek ve söz konusu işverene ve iş yerine SGK tarafından denetleme ekibi gönderilecektir. Bu sırada eğer sizin de elinizde primlerinizin eksik yattığına dair belgeleriniz var ise işlemin daha hızlı ve lehinize ilerlemesi için mutlaka denetleme memurlarına ibraz etmelisiniz.
Diğer bir yol ise yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi hizmet tespit davasıdır. İş verene hizmet tespit davası açarak geriye dönük eksik primlerinizin ödenmesini sağlayabilirsiniz.
Sigorta Priminin Eksik Yatırılması Nasıl Anlaşılır?
Sigorta primi, işveren tarafından her işçinin brüt maaşı üzerinden ne eksik ne de fazla değil tam olarak yatırılması gereklidir. Zaman zaman bu durumun aksi olurken bazı işçiler bu haksızlığa göz yumabilmektedir. Ancak eğer emeklilik döneminde yüksek seviyede maaş bağlanmasını istiyorsanız öncelikle bu haksızlığa göz yummadan haklarınızı aramanız şarttır.
Sigorta priminizin ödendiğini biliyorsanız ancak ne kadar ödendiğini, eksik ya da tam ödenip ödenmediğini bilmiyorsanız Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek prim sorgulaması yaptırabilirsiniz. Diğer bir yol ise E-Devlet Kapısı sorgulamasıdır. E-Devlet şifreniz ile https://www.turkiye.gov.tr/ adresinden giriş yaparak sigorta hizmet dökümü ekranından ödenen tüm primlerinize dair detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.
Çalıştığınız süre zarfı içerisinde SGK primlerinizin maaşınız doğrultusunda tam ödenmesi eyt ile emekliliği hak ettiyseniz ve emekli olacaksanız maaşınızın da primleriniz doğrultusunda yüksek bağlanmasına ortam hazırlayacağından son derece önemli bir konudur.