Hakaret Davası Nasıl Açılır?
Hakaret fiili nedir?
Hakaret fiili, ‘şeref ve haysiyet’ olarak ifade edilen haklara haksız saldırıyı ifade etmektedir. Bu haksız saldırı sebebiyle kişilik hakları zarar gören kişi incinmekte, büyük üzüntü duymakta ve yıpranmaktadır.
TCK 125. Maddesi uyarınca; “Bir kimseye onur şeref ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi…” olarak hakaret eylemi tanımlanmaktadır. Hakaret eylemi, hukuk düzeni karşısında haksız fiil teşkil etmekte, ceza hukuku bakımından da suç oluşturmaktadır. Hakaret Davası açılabilmesi için gerekli koşul sağlanır.
Hakaret Suçu Türleri Nelerdir?
a-) Belli somut bir durum ve olgunun isnat edilmesi suretiyle kişinin şeref ve saygınlığının zedelenmesi durumunda Hakarat Davası açılabilir.
b-) Genel ve soyut nitelikteki söz ve davranışlarla kişinin değersizleştirilmesi, rencide edilmesi durumunda Hakaret Davası açılabilir. Küfür etmek diye tanumlanan eylem aynı zamanda el, kol, resim veya yazı şeklinde de gerçekleştiğinde Hakaret olarak kabul edilir ve Hakaret Davası açılabilir.
***Beddua olarak tabir edilen sözler Yargıtayın aldığı kararlar doğrultusunda hakaret suçu oluşturmamaktadır. (Allah belanı versin, Allah seni bildiği gibi yapsın, Cehenneme kadar yolun var gibi) Dolayısıyla bu sözlere dayanarak suç duyurusunda bulunulamaz, hakaret davası açılamaz.
Aşağıdaki şekillerde yapılan hakaret eylemi için de suç duyurunda bulunursa, Hakaret Davası açılabilmektedir;
-Sosyal Medya (İnstagram, Facebook, Twitter vs.) Sitesi Üzerinden Hakaret için Hakaret Davası açılabilir
İleti Yoluyla (Mektup, E-mail, Whatsapp Mesajı, SMS, Telefon Konuşması) Hakaret için Hakaret Davası açılabilir
Hakaret Davası Nasıl Açılır?
Hakaret eylemine maruz kalan kişi, olayı anlatan bir dilekçe ile bulunduğu yerdeki Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunarak Hakaret Davası nın ilk adımını atmış olur. İzmir Avukatlık hizmetimizle Üstündağ Hukuk Bürosu olarak dilekçenizi hazırlayıp Hakaret Davası için sizin adınıza suç duyurusunda bulunuruz.
Hakaret Eylemini Şikayet Etmek İçin Süre Var mıdır?
Evet, Şikayette bulunan kişi suçun işlendiği tarihten 6 ay içerisinde şikayet hakkını kullanmak zorundadır.Aksi takdirde şikayet hakkını kaybeder. Hakaret Davası açamaz. Şikayet hakkı, en geç dava zamanaşımı süresi içinde kullanılmalıdır. İzmir Avukat Danışmanlık hizmetimizle Üstündağ Hukuk Bürosu olarak dilekçenizi hazırlayıp Hakaret Davası için suç duyurusunda bulunuruz.
Tüm Hakaret Suçları Şikayete Tabi Midir?
Hayır, Nitelikli hakaret suçu şikayete tabi değildir. Bu nedenle suçun nitelikli halleri için herhangi bir şikayet süresi sınırlaması yoktur. Suçun nitelikli hallerinin işlenmesi halinde cumhuriyet savcılığı resen soruşturma açar. Hakaret Davası nın ilk adımı atılmış olur. Sonrasında İzmir Avukat Danışmanlık hizmetimizle Üstündağ Hukuk Bürosu olarak hak kaybına uğramamanız için süreci takip ediyoruz.
Hakaret Eylemi Sebebiyle Ceza Davası Dışında Maddi Tazminat Davası ve Manevi Tazminat Davası Da Açılabilir Mi?
Evet, hakarete uğradığını belirten kişi Maddi Tazminat Davası ve Manevi Tazminat Davası açabilir.
Maddi tazminat; kişilik haklarının maddi olarak(rakamsal) somut zarar görmesi halinde ortaya çıkan bir tazminattır. Hakaret fiili ile maddi zarara uğranmaz ancak örneğin bu kişi bir tacirse ve ticari itibarına yönelik yapılan bir hakaretten ticari kazanç kaybı yaşayabilir. Bu durumda Maddi Tazminat Davası koşulları oluşabilir. İzmir Avukat Danışmanlık hizmetimizle Üstündağ Hukuk Bürosu olarak müvekkillerimizin maksimum fayda sağlaması prensibiyle hak kayıplarınızı engellemek için süreci takip ediyoruz.
Manevi tazminat ise kişinin uğramış olduğu haksız eylemden ötürü üzüntü, elem duyması, kişilik haklarının zarar görmesi sebebiyle Manevi Tazminat Davası Açılabilir. İzmir Avukat Danışmanlık hizmetimizle Üstündağ Hukuk Bürosu olarak müvekkillerimizin maksimum fayda sağlaması prensibiyle hak kayıplarınızı engellemek için süreci takip ediyoruz.