Türkiye Boşanma Tanıma Tenfiz Davası 2021 - Türkiye Boşanma Tanıma Tenfiz Davası

Türkiye Boşanma Tanıma Tenfiz Davası 2021 - Türkiye Boşanma Tanıma Tenfiz Davası
27 Eylül

Türkiye Boşanma Tanıma Tenfiz Davası 2021 - Türkiye Boşanma Tanıma Tenfiz Davası

8 Şubat 2018 Yılında yürürlüğe giren 690 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında yurtdışında sonuçlanan boşanma davalarının Türkiye’de tanınması açısından tanıma tenfiz davası açılması gerekli değildir. Elbette ki bazı durumlarda Türkiye boşanma tanıma tenfiz davası açılması zorunlu olabilmektedir.

2018 Yılı öncesi yurtdışında gerçekleşen bir boşanma davasının Türkiye’de ki nüfus kayıtlarına işlenmesi için mutlaka Türkiye boşanma tanıma tenfiz davası açılması gerekli olmaktaydı. Yeni çıkan KHK kapsamında bu zorunluluk ortadan kalkmış olsa da hangi durumlarda Turkiye bosanma tanima tenfiz davası açılması gerekli olacağı hususlara yazımızın devamında yer vereceğiz.

Yurtdışında Boşanma Türkiye'de Geçerli Mi?

Yurtdışında boşanan ama Türkiye’de hala evli görünen çiftlerin boşanma kararını nüfusa işletmesi gerekmektedir. Bu işlem otomatik olarak gerçekleşmediği gibi istenen belgeler eşliğinde başvuru yapılması gerekli olmaktadır.

Pek çok kişi yurtdışında boşandım ama Türkiye’de evli görünüyorum, Almanyada boşanma Türkiyede geçerli mi sorularının yanıtını aramaktadır. Elbette ki yurtdışında gerçekleşen boşanma davanız Türkiye de geçerli olmaktadır. Ancak başvuru yaparak Turkiye bosanma tanima tenfiz davasına gerek olmadan yurtdışı boşanma kararınızın nüfus kayıtlarına işlenmesini talep etmeniz gereklidir.

Yurtdışında Boşanmanın Türkiye'de Tanınması 2021

Yurt disi bosanma kararları artık Türkiye de de geçerli olmaktadır. Yurtdışında gerçekleşen boşanma işlemi sonrasında sizden bazı istenen belgeler bulunmaktadır. Ayrıca boşanma mahkemesinin kesinleşmiş kararının bulunması ve başvuru içinde her iki tarafında birlikte yapması gereklidir.

Yurtdışında boşanmanın Türkiye’de tanınması için yapılacak başvurularda tarafların başvuruları arasında ki sürecin 90 günü aşmaması, ya şahsen başvurmaları ya da vekilleri vasıtası ile olması zorunludur. Yurtdışı boşanmanın tanınması sürecinin doğru ve hızlı bir şekilde gerçekleşmesi için yabancılar hukuku avukatı vasıtası ile işlemlerinizi yaptırmanız faydanıza olacaktır.

Yurtdışında boşanmanın Türkiye’de tanınması için gerekli evraklar;

  • Tarafların kimlik ya da pasaportlarının önlü arkalı fotokopisi
  • Taraflar yabancılar hukuku avukatı vasıtası ile başvuru yapacak ise vekaletname
  • Yurt disi bosanma işleminin sonuçlandırıldığını gösteren mahkeme kararı aslının noter onaylı apostil şerhi olması gereklidir. Bunun dışında konsolosluk onaylı tercümesi de kabul edilmektedir.
  • Aynı şekilde apostil şerhi ve noter onaylı yurtdışı mahkeme kararının kesinleştiğine dair yazının tercümesi
  • Başvuru formu gerekli olmaktadır.

Türkiye Boşanma Tanıma Tenfiz Davası Olmadan Başvuru Nereye Yapılır?

Yurtdışında yaşayan kişilerin çoğu resmi işlemlerini konsolosluk vasıtası ile gerçekleştirdikleri göz önüne alındığında Türk konsolosluğu boşanma işlemleri ile ilgileniyor mu, yurtdışında boşanmanın Türkiye’de tanınması için konsolosluğa başvuru yapabilir miyiz sorularının soruluyor olması olağandır.

Boşanma davası ile ilgili tüm süreçler mahkeme kanalı ile yürütüldüğü için Konsoloslukta boşanma hususunda bir yetki bulunmuyor. Ancak yurtdışında boşanmanın Türkiye’de tanınması için konsolosluğa başvuru yapabilirsiniz. Konsolosluk vasıtası ile yapacağınız başvurularda süreç biraz daha uzayacağı için mümkünse Türkiye’de bu başvurunun şahsen ya da avukat temsili ile yapılması önerilmektedir.

Yurtdışı Boşanmanın Kayıtlara İşlenmesi İçin Başvuru Süreci

Yurtdışı konsolosluk ya da temsilcilikleri aracılığı ile de yapılabilen ancak Türkiye nüfus müdürlüklerinden çok daha kısa sürede sonuçlanan boşanma kararının kayıtlara işlenmesi için her iki eşinde başvuru yapması gerekli olduğunu söylemiştik. Ancak 25 Mart 2020 tarihli değişiklik sonrası eşlerden birinin Türk olmaması ya da ölmüş olması halinde tek taraflı başvuru işlemlerinin kabul edilmesi mümkün olmuştur.

Eşlerden birinin yabancı uyruklu olması halinde Türk vatandaşı olan taraf tek başına başvuru yaparak nüfus kayıtlarında boşanma kararının işlenmesini sağlayabilmektedir. Her iki eşinde Türk vatandaşı olması durumunda ise Türkiye’ye gelemeyecek durumda olsalar dahi Türkiye’de yabancılar hukuku avukatı vasıtası ile başvuru sürecini başlatabilmektedirler.

Hangi Durumda Türkiye Boşanma Tanıma Tenfiz Davası Açılması Gereklidir?

Yurtdışında boşanmanın Türkiye'de tanınması için yapılan başvurunun bazı durumlarda reddedilmesi de mümkündür. Özellikle boşanma hususunda eşlerin Türkiye’de açılmış davası devam ediyor ya da mahkeme tarafından red kararı mevcut ise bu durumda nüfus müdürlüklerince işlemin yapılması da red edilmektedir. Bu durumda en kısa sürede Turkiye bosanma tanima tenfiz davası avukatı ile görüşme sağlanarak dava açılması en uygun yöntem olacaktır.

Eşlerin birlikte başvuru yapma zorunluluğu ile tanıma tenfiz davası açılmadan Yurtdışında boşanmanın Türkiye'de tanınması mümkün olurken eşlerden biri başvuru yapmıyor ise işlemi gerçekleştirmek söz konusu olmayacaktır. Her iki eşte Türk vatandaşı ise ve eşlerden biri yurtdışında alınan boşanma kararının Türkiye’de tanınması için gerekli olan başvuruyu yapmıyor ise bu süreç Turkiye bosanma tanima tenfiz davası ile tamamlanabilmektedir.

Almanya'daki Nafaka Kararı Türkiye'de Geçerli Mi?

Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 27/A maddesi kapsamında sadece yurtdışında mahkeme kararı ile sonuçlandırılmış yurt disi bosanma, evliliğin iptali ya da evliliğin butlanı hususunda alınan kararlar tanıma tenfiz davası olmadan nüfus müdürlüklerine başvuru yapılarak tamamlanabilmektedir.

Bunun dışından yurtdışında boşanma davası sonucunda karara bağlanan velayet ve nafaka gibi hususların Türkiye’de geçerliliği bulunmamaktadır. Velayet ve nafaka hususları için Türk mahkemelerinde ayrıca dava açılması gerekli olmaktadır.

Tanıma Tenfiz Nüfus Müdürlüğü Başvurusu Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Yurtdışında boşanmanın Türkiye’de tanınması amacı ile Türkiye’de ki nüfus müdürlüklerine sizden istenen belgeler ile başvuru yapılması sonrasında bu süreç yaklaşık olarak 15 ile 30 gün arası sürebilmektedir.

Türkiye boşanma tanıma tenfiz davası açılmasının zorunlu olduğu durumlarda ise tarafların tanıma ve tenfiz davası avukatı vekaletinde dava açmaları halinde bu sürecin 6 ile 9 ay arası sürmesi muhtemeldir.

Tanıma Tenfiz Davası Hakkında Sık Sorulan Sorular

Yurtdışında boşanmanın Türkiye'de tanınması hususunda İzmir tanıma tenfiz avukatı ofisimize sıkça gelen soruları kısaca yazımızın sonunda yanıtlamak istiyoruz.

Yurtdışında boşandım ama Türkiye’de evli görünüyorum, ne yapmalıyım?

Yurtdışında gerçekleşen boşanma işlemi sonrasında mutlaka her iki eşinde konsolosluk ya da Türkiye’ de bulunan nüfus müdürlüklerine başvuru yapması gerekmektedir.

Türk konsolosluğu boşanma işlemlerini yapıyor mu?

Türk konsolosluğu vasıtası ile boşanmanız elbette ki mümkün değildir. Zira boşanma mahkeme kanalı ile gerçekleşen bir işlemdir. Ancak Türkiye boşanma tanıma tenfiz davası olmadan konsolosluğa başvuru yaparak Türkiye’de ki kayıtlarınıza boşanma işleminin kaydedilmesini sağlayabilirsiniz.

Eski eşim boşanmanın Türkiye’de kayıtlara geçmesi için konsolosluğa gelmiyor, ne yapabilirim?

Özellikle çekişmeli boşanma davaları sonrasında sıkça yaşanan bir durumdur. Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 27/A maddesi gereği Yurtdışında boşanmanın Türkiye'de tanınması için her iki tarafında başvuru yaparak imza atması gerekmektedir.

Eşlerden birinin başvuru yapmaya yanaşmaması durumunda Turkiye bosanma tanima tenfiz davası gerekli olacaktır. Bu işlem için profesyonel bir desteğe ihtiyacınız olacağından yurt disi boşanma avukatı ofisimize ulaşarak destek alabilir, tanıma tenfiz davası için vekalet verebilirsiniz.

Yurt dişi boşanma da nafaka ve velayet kararı Türkiye’de geçerli mi?

Yurt disi bosanma işlemleri sonucunda mahkeme tarafından verilen velayet ve nafaka kararının hatta mal paylaşımı, tazminat gibi hususların Türkiye’de bir geçerliliği bulunmamaktadır. Türkiye tarafından alınan mahkeme kararı sonrasında boşanma işlemini nüfus kayıtlarına işlemektedir.

Nafaka, velayet, mal paylaşımı ya da tazminat gibi hususlarda hak elde edebilmeniz için mutlaka Türkiye mahkemelerinde dava açmanız gerekli olmaktadır. Gerek tanıma tenfiz davası gerekse de boşanmaya bağlı haklarınız için yabancılar hukuku avukatı hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz.

Etiketler: